O civilizovanom ponašanju

Suočavajući se tokom mog dosadašnjeg života sa brojnim oblicima ponašanja razmišljam već godinama o uzrocima necivilizovanog ponašanja i kako se lljudi mogu navesti na civilizovano ponašanje.

Prvo ću navesti najupadljivije oblike necivilizovanog ponašanja sa kojima sam se suočio tokom poslednjih nekoliko meseci:

  • Neko me je oslovio u jednom pismu sa “Milenko,” i nastavio u sledećem redu rečima, “nisam u mogućnosti to da uradim, jer sam odgovoran za…”

Oslovljavati nekoga imenom bez navođenja odnosa prema osobi koja se imenuje je(u najmanju ruku) očigledan nedostatak dobrog kućnog vaspitanja. Nepoznata osoba kao i ona prema kojoj trenutno osećamo emocionalnu distancu se oslovljava sa “Poštovani” a poznata i emocionalno bliža sa “dragi”. Kontekst u kome se nešto dešava često odaje i razloge necivilizovanog ponašanja. Pritom je najčešći uzrok netrpeljivost prema osobi koja se oslovljava samo imenom (jer da nema netrpeljivosti nastupio bi civilizovani građanin umesto neandertalca, pod uslovom da zna razliku):

  • Nedavno sam dobio odgovor od jednog klijenta na pismo koje sam mu uputio. Umesto da odgovori na pitanje koje sam mu postavio, iskazano kao predlog, da je o temi koja ga je zaokupljala mogao da razgovara sa mnom na poslednjoj meditativnoj proveri, on se samo dotakao te teme i nastavio da objašnjava da mu je poslednja meditacija pala teško i da mu je trebalo nešto lakše. Poslednja meditacija mu je samo pogoršala njegovo ionako loše emocionalno stanje koje se sastojalo iz egzistencijalnih strahova praćenih napadima panike!
  • Verovatno ste već doživeli da Vam je neko nešto obećao a potom obećano nije ispunio (kao što političari u Nemačkoj obećavaju građanima da će biti vakcinisani protiv Korona-virusa do leta 2021 i to još od decembra 2020 a novinari samo ponavljaju ono što je zvanična politika. Pritom se niko ne pita o odgovornosti za neodržana obećanja već se krivica prebacuje na farmaceutske firme koje ne ispunjavaju ugovore a ne traže se druga rešenja – npr. kupovina drugih vakcina koje stoje na svetskom tržištu na raspolaganju. Nema izvinjenja ni preuzimanje odgovornosti za zamazivanje očiju poštenim i naivnim nemačkim građanima)

Ako već nema civilizovanog ponašanja ni u političkom vrhu (što bi podrazumevalo iskrenu i doslednu komunikaciju kao i izvinjenje za učinjene greške) onda se ne može očekivati da se oni koji u političkom vrhu vide uzor za sopstveno ponašanje ponašaju civilizovano.

Istina i dobrota koja se ispoljava kroz nesebičnost je zamenjena pohlepom i gramzivim ponašanjem često na račun onih koji su istinski kreativni i naivni jer još uvek veruju utopistički, kao Jean-Jacques Rouseau, da je čovek po svojoj prirodi dobar!

Kad neko zakorači u osmu deceniju sopstvenog života, ako je aktivno proživeo prethodnih sedamdesetiih godina, izgubio je sve iluzije o ljudskoj dobroti, poštenju i nesebičnosti. Preostaje mu samo da veruje da će čovečanstvo početi da spašava sebe ako ga sopstvena sudbina u pravcu digitalnog samouništenja probudi i tako se stvori kritična masa onih koji su sposobni da ponovo tragaju za istinom i tim traganjem mentalno inficiraju i ostale, uzrokujući time novu pandemiju istine i poštenja, a ne da pišu naučne radove da bi poboljšali sopstveni rejting kao što ga imaju svi moderni “gladijatori” (fudbaleri, teniseri, skijaši itd.).

Prvi korak ka takvoj promeni se može desiti samo ako većina čovečanstva shvati da se nalazi u stanju trajne anestezje i da je prava opasnost “pandemija pametnih telefona” a ne Korona virus. Pristalice pametnih telefona će na to odgovoriti da je korist od pametnih telefona veća od kolateralne štete.(korišćenje pametnih telefona je verovatno najveći uzrok teških saobraćajnih nesreća).

Ali, evo i malo matematike: Izračunao sam pre 22 godine da prosečni čovek provede u budnom stanju svestan trenutka u kome se nalazi ne više od 5% sopstvenog budnog stanja, dok je ostatak prividno budno stanje označeno kao stanje mentalne odsutnosti ili zaokupljenosti sadržajima koji ga odvlače od aktivnog i svesnog postojanja. Retki su oni koji su doživeli stanje označeno kao “FLOW”, čiji je pronalazač stenfordski profesor psihologije Mihaljy Csikszentmihalyi, što je poznato kao jedino stanje istinskog življenja a sva ostala mentalna stanja su po mom mišljenju samo surogati života.

Ti surogati života se karakterišu necivilizovanim ponašanjem i odsustvom tradicionalnih vrednosti. Još jedan novosađanin, Đorđe Balašević, je to otkrio na svoj, umetnički način, u pesmi “Neki novi klinci”.

Moj deda već dugo
Ore nebeske njive
Ali baka još čuva sve stvari
I sliku našeg sveca

Na dan kad sam rođen
Tu je posađen orah
I u avliji, pod gustom krošnjom
Sad igraju se deca

Neki novi klinci, neki novi klinci, neki novi klinci
Neki novi klinci, neki novi klinci, neki novi klinci

Kroz maglu treperi
Devet sveća na torti
(Tad sam dobio par mandarina
I malog belog zeca)

U maju, još uvek
Zriju komšijske bašte,
Ali trešnje i zelene kajsije
Kradu druga deca

Neki novi klinci, neki novi klinci, neki novi klinci
Neki novi klinci, neki novi klinci, neki novi klinci

Moj drugar Milutin
Druga klupa do vrata
Ima klinca od četiri i po
I uči ga da peca

Ponekad ga sretnem
Mahne kroz prozor kola
A u porti, za loptom sad jurcaju
Neka druga deca

Neki novi klinci, neki novi klinci, neki…

Ova pesma je nagoveštaj digitalne revolucije. A digitalnom revolucijom je znanje u glavi zamenjeno VIKIPEDIJOM i nema više znanja u glavi pa mentalne vijuge nemaju na čemu da se vežbaju, što daje za rezultat da nam se po prvi put od kada se meri inteligencija psihološkim testovima rađaju deca manje inteligentna od svojih roditelja. Ispostavilo se da se IQ i korišćenje pametnih telefona nalaze u negativnoj korelaciji, što bi moglo da se protumači ili da pametnije osobe manje koriste pametne telefone ili da korišćenje pametniih telefona direktno smanjuje i oštećuje pamet ili da neki treći faktor istovremeno smanjuje pamet i razvija pametne telefone!

Evo još i linka za neke nove klince: Djordje Balasevic – Neki novi klinci – (Audio 2000) HD – YouTube

Do sledećeg čtanja,

Srdačno

Vaš Majstor

Podelite objavu:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *